Lønstrup kunstnerne
Lønstrup er et yndet sted for kunstnere, skuespillere, forfattere, komponister og kunsthåndværkere, sådan har det altid været, for Strandvejen i vesterhavsbyen er tæt belagt med glaspustere, keramikere, smykkekunstnere, billedkunstnere og gallerier.
Lønstrup der er en lille by med 535 indbyggere på toppen af Danmark er et gammelt fiskerleje. Naturen er barsk med stejle sand- og lerklinter, og lidt syd for byen ligger ruinerne efter den middelalderlige Mårup Kirke
hvorfra der er udsigt til Rugbjerg Knude fyr, der ligger delvist begravet i sand. Fra knuden er der en enestående udsigt over hav og land.
Det kreative univers i Lønstrup begyndte med maleren Martin Rørby (1803-1848) som I 1848 var i henholdsvis Lønstrup, Løkken og Blokhus, hvor han fik tegnet nogle skitser af den Vesterhavet, som var i konstant oprør, og derfor hundekoldt. Han fik dog malet “Stranden ved Lønstrup” og et “Strandparti ved Blokhus” på sin inspirationstur fra Skagen, og skriver:
Fra Hjørring reiste jeg til en lille Bye Lønstrup ved Havet hvor jeg tilbragte et Par behagelige Dage, rigtignok afbrudte ved iidelige Torden og Regnbyger. Jeg fik dær imidlertiid en ret interesant malet Skitze „ Stranden ved Lundstrup. Vestkysten af Jylland. 1848“ . Aukt. 1849, nr. 82, fortegn. 1905, nr. 206). Jeg fortryder at jeg saa snart forlod Lønstrup for at tage til Løkken; thi der behagede det mig langt fra saa godt. . . . Her i Blokhuus hvor jeg nu opholder mig er Naturen ved Havet storartet, men her er desværre ikke mange Mennesker;
Holger Drachmann (1846-1908) digter og maler, kom første gang til Lønstrup i 1871 for at male “Stranden ved Lønstrup” og vendte tilbage flere gange blandt andet I 1878, hvor han skrev “En uromantiske novella” om naturkatastrofen I Lønstrup I 1877.
I denne sommer tog maleren Lauritz Tuxen til Lønstrup, og var stærkt optaget af den mærkelige køretur derop gennem sand og lyng, og skriver: “I Lønstrup traf jeg Holger Drachmann sammen med Landskabsmaler Rudolf Bissen. Gæsteværelserne (I kroen) var smaa og Drachmann lang, saa han saa ikke bedre Raad end om Natten at anbringe sine Ben paa en stol I det modsatte Hjørne af Værelset.
Niels Peter Mols (1899-1921) maler, Han stammede fra land-almuen, og kom derfor fra meget små kår på landet.
Han var husmandssøn fra Grumstrup og havde som 8-årig knægt vogtet får. Et påfaldende tegnetalent havde skaffet ham en læreplads som maler, og fra Teknisk Skole var han så kommet ind på Kunstakademiet i København, hvor han gik mellem 1880 og 1884.
I 1883 debuterede han, og udstillede første gang på Charlottenborg i 1886.
Niels Peter Mols arbejdede mange forskellige steder i Jylland, og især fandt han motiverne ved den jyske vestkyst, bl.a. i Lønstrup hvor han malede ”Medens redningsbåden er ude” i 1895 og ved Kandestederne, hvor han malede ”Efterårstrækket.”
Christian Mølsted (1862-1939) var også at finde I Lønstrup, hvis studierejser i mange år gik til Jyllands vest-kyst, særlig til Lønstrup – og det var ikke kun Vesterhavet, der trak. Det var en kokkepige, som var ansat hos en skudehandler Axel Rosenkrantz Segelcke i Lønstrup. Og en dag kom en mand forbi, ikke med en slæde, men med en malerkasse. Pigen var Ingine Dorothea (Thea) Svendsen (1862-1948(46) , og manden var marinemaleren Christian Mølsted.
Axel Rosenkrants Segelcke købte flere af Christian Mølsted malerier, så kokkepigen og maleren kan sagtens have fået øje på hinanden hos skudehandleren eller måske på kroen hos Theas faster Jensine Mariane, gift Olesen. De forelskede sig, og efter en del år blev de gift I Maarup Kirke I 1891, hvorefter de flyttede til Dragør, hvor der I dag findes et museum for Christian Mølsted.
Rudolf Bissen (1846-1911) var en dansk Landskabmaler, søn af den berømte billedhugger Herman Wilhelm Bissen og bror til Vilhelm Bissen.
Han kom tidlig i lære hos P.C. Skovgaard og gik 1865-67 i Kunstakademiets Forberedelsesskoler indtil Modelskolen.
Sit første billede udstillede han 1868, og i begyndelsen af halvfjerdserne bragte en række billeder fra Italie, hvor han flere gange har opholdt sig, – en gang i to år.
Hans produktion blev sparsom, efter at han i 1877 havde fået en galdestenssygdom, som senere udviklede sig til en betændelse i leveren, der i flere år med korte mellemrum tvang ham til at holde sengen.
Efter sin helbredelse har Bissen i de sidste år hurtig nået til at indtage en fremskudt plads blandt landskabsmalerne i den generation, til hvilken han hører.
Hans billeder på udstillingen 1887 vakte fortjent opmærksomhed ved en friskhed og djærv kraft i behandling og farve, der selv havde et noget brutalt anstrøg, pragtfuldt var især det store oktoberbillede af en gammel bøg I Dyrehaven, giftede Bissen sig med Olga Jacobs, datter af fuldmægtig Jacobs i København.
Agnes (1862-1937) maler og billedhugger, og Harald Slot-Møller (1864-1937), kunstmaler og keramiker, var sommergæster I Lønstrup.
Derudover var N.F. Schiøtt-Jensen, maler og forfatter (1855-1941) i Lønstrup (1891) hvor han skrev enalmanakhistorie over et af maleren Christian Mølsteds billeder fra Lønstrup.
Af litterære personer kom Henrik Pontoppidam (1857-1943) til Lønstrup I 1891 hvor han skrev en almanakhistorie over et af maleren Christian Mølsteds billeder fra Lønstrup.
Også forfatteren Gustav Wied ( 1858-1914) og Georg Brandes (1842-1927) var blandt sommergæsterne I Lønstrup.
Børge Mikkelsen (1906-1985), forfatter, blev født i Lønstrup.
Han debuterede med gamle og nye sømandssange, som forfatter kom han med romanen ”Tre slags folk” og et par populærere maritime drengebøger i 1940'erne. I 1958 modtog han Kaptajn H.C. Lundgreens Legat.
Lønstrup malerne: klik her >>>