Erik Nørgaard (1920-1997), maler |
Slægtshistorie
Erik Nørgaard (1920-1997) født 23. januar 1920 i Øster Hessinge i Vendsyssel.
Søn af lærer Johannes Nørgaard, født 1878 i Stadil, død i Ø. Hessinge 1962,
og Christine Nørgaard, Pandrup, født 1889, død i Ø. Hessinge 1953.
Tegninger i blyant og farvekridt, alle sammen i et lille format, var han en mester til,
for den lille billedflade er en udfordring, kunstneren påfører sig selv, fordi den begrænsede tumlepladsen stiller store krav til præcision i tegning og omhyggelig udvælgelse af motiv, som Erik Nørgaard mestrede.
Det var Vendsyssels landskaber i forskellige årstiders skiftende dragter, fra det forsommerligt lette og lysegrønne på Tornby Bjerg til dystret tunge skyer over egnene ved vestkysten.
Han forstod at få et landskab til at ligge ned og arbejde sig ind i billedet, så man oplever en rumlige virkning. Den sikrer brug af perspektivet bringer alt på rette plads i henhold til en traditionel opfattelse af, hvordan er billede skal tegnes.
I andre billeder bevægede Erik Nørgaard sig over mod en opløsning af fladerne med en poetisk indfangning af atmosfæren over det pågældende landskab til et bestemt tidspunkt. Det kom til at dreje sig om signalement af det påvirkelige kunstnersinds oplevelse. Den perfekte tegner som Erik Nørgaard har her fået et friere forhold til sit motiv.
Udstillinger
Debut på Det Fynske Kunstnersamfund 1952, Charlottenborg Forårsudstilling 1965, 67, 69, 71 og 72, Charlotteborg Efterårsudstilling (gæst) 1967 og 68
Seperatudstillinger
Hjørring Kunstmuseum, Lilly og Niels Ivarsen, Tornby, Galleri Ville, Hjørring, Arbejdernes Kunstforening, Odense Kunstforening, Skive Kunstforening og Kolding Seminarium
Andre udstillinger
Sommerudstilling, Brønderslev, Hirtshals Kommuneskole, Kunstforeningen for Sønderjyske skoler, Vendsysselkunst gennem 100 år, 1970, ”Sommermosaik”, Hjørring Kunstmuseum 1969, Hjørring Gymnasium, Det gamle Karetmagersted, Hjørring, Galleri Tannis på Hotel Tannishus i Tversted.
Værker
Brønderslev Rådhus, Haderslev Kommunes Kunstfond, Vendelbobanken, Fyens Discontokasses Kunstforening, Andelsbankens Kunstforening, Phillips Kunstforening, Den Kongelige Porcelænsfabrik, mange kunstforeninger og skoler.
Illustrationer
Sangbogen ”Nye og gamle toner fra vest” af Inger Lauritzen, 1986, 12 motiver til Vendsyssel Mærkerne.
Legater:
Akademirådets ”Det Søderingske legat, 1967.
Lønstrup malerne: klik her >>>