Brændingens historie:

 

Havtornelandet – malernes land

 

Områdets spektakulære landskab har tiltrukket besøgende kunstnere siden begyndelsen af det 19. århundrede. Allerede i 1880'erne begyndte adskillige danske malere at ankomme til byerne i Havtornelandet. De fleste havde også brugt tid på at male rundt om i Danmark, men her fandt de en inspirationskilde,

Som tilbød scener og liv, der næsten ikke var berørt af den industrielle revolution, med rigelig, billig indkvartering og villige modeller. Snart slog et væld af kunstnere sig ned og dannede kolonien, kendt som Regnbuen.
Selvom den kunstnerisk bevægelse ophørte med at eksistere i 1950’erne, er området stadig en levende kunstkoloni den dag i dag, hvor mange kunstnere har gjort området til deres hjem.

Danmarks foretrukne sommerdestinationer for   feriegæster er Løkken, Blokhus, Lønstrup og Tornby med sine flotte sandstrande. Men se ud over det, bliver man belønnet med arbejdende værksteder og gallerier i verdensklasse i Lønstrup, hvor man oplever det gastronomiske køkken.

Derfor venter et uforglemmeligt eventyr venter i de nævnte feriebyer, som den danske eventyrdigter Hans Christian Andersen berømmede med ordene: "Nordens solkyst" en sommerdag i 1859

 ”Jeg gik om ad en gyde, og solen brændte og luften var hed, og man fornemmede en stemning, som i den afrikanske ørken.”

Byerne har forandret sig en hel del siden, men har bevaret meget af særpræget fra dengang, og kaldes i dag for den danske Riverera.

Så søger man total afslapning, lover vi, at byerne også kulturoplevelser for den besøgende.

En litterær gåtur

Her kan du følge i fodsporene på malere, forfattere og digtere.

For mod midten af det 1800-århundrede af ​​det 19. blev byerne Blokhus, Løkken, Lønstrup og Tornby meget populære blandt kunstnere fra nær og fjern - nu kendt som Vendsysselmalerne. De malede hovedsageligt udendørs scener, almindeligvis kendt som 'en plein air' og er gennem årene blevet meget eftertragtede af kunstsamlere.

Forfatternes fristed

Byerne var også en inspiration for forfattere, som ferierede har, sommer efter sommer. Der var mange kendte imellem, nævnes skal Palle Rosenkrantz, verdens første krimiforfatter, som var en stor ynder af Løkken.Han ferierede i byen flere somre, hvor han skrev flere af sine kendte romaner.

Også skuespilleren og tegneren Storm P, faldt også for byen, og holdt flere gange ferie sammen med sin hustru.

Andre forfattere erhvervede sig et hus i byen, så de kunne opholde sig her udenfor for sæsonen for at kunne skrive deres romaner og digte i fred og ro.

Har du et maleri Havtornelandet

Vi vil gerne høre om dine malerier! Hvis du har et maleri eller andet kunstnerisk værk fra perioden 1880 til 1950, vil vi meget gerne vide om det.
Alle oplysninger, der leveres, behandles med den største fortrolighed og deles aldrig med nogen tredjepart uden udtrykkelig tilladelse, men det er til stor hjælp for vores kuratorer at kende til private malerier. Hvis du er villig til at dele information om et maleri, du ejer, bedes du sendes os en mail til chris-kraft-christensen@mail.dk, og send det sammen med et øjebliksbillede af maleriet, og det vil blive videregivet til vores kurator til fortrolig arkivering.

Vi ser frem til at høre for dig.

 

Oversigten: klik her >>>

KRAFTnewmedia.dk